Zorg dat je zelf sterk staat als je er wilt zijn voor je team, je klanten, je patiënten,…

zorg dat je zelf sterk staat

Mens sana in corpore sano. Hoe zorg jij dat je fysiek, mentaal en emotioneel gezond blijft in deze bizarre periode, veroorzaakt door de maatregelen tegen Covid19?

Wat Corona als effect kan hebben op onze fysiek

corona-gezondheid

Onlangs zag ik op sociale media 2 afbeeldingen van David, gebeeldhouwd door Michel Angelo. De ene, zoals we hem kennen, heel atletisch, gespierd, strak in het lijf, en de andere (post-Corona) een uitgezette versie. En toen dacht ik bij mezelf: “Oei, dit risico lopen we”

Net zoals iedereen, heb ik ook al wel dipjes gehad in de voorbije 6 weken. Momenten dat het niet liep zoals ik wou. Ik weet wel waar ik naar toe werk, maar het vraagt allemaal veel meer tijd en energie dan mij lief is. Wanneer je in deze periode van ‘opsluiting’ het even niet ziet zitten, dan dreig je te grijpen naar de kortstondige geluksmomentjes, teweeggebracht door een verhoogd Serotonine gehalte, dat uitgelokt wordt bij het nuttigen van bv. chips, chocolade, limonades, repen, en allerlei andere bronnen van snelle suikers en vetten.

Daar doen we onszelf echter te kort. Het is immers belangrijk dat je jezelf op een duurzame manier goed blijft voelen en daar hebben we andere dingen voor nodig.

Hoe duurzaam gezondheid stimuleren?

Het is dus voor mij én voor jou heel goed dat we zowel aan de fysieke, mentale én emotionele kant van onze gezondheid aandacht besteden.

Let op je voeding

Van net voor de Corona maatregelen geef ik zelf terug meer aandacht aan het nuttigen van gezonde voeding. Veel groenten, weinig vlees, minimaal gehalte aan geraffineerde suikers en koolhydraten en tot 3 l water/thee drinken per dag. Hierdoor voel ik mij niet alleen beter, maar ben ik zelfs wat kilo’s kwijt geraakt.

Beweeg

Daarnaast ben ik nu bijna 2 weken dagelijks ‘uit mijn kot’ aan het komen door minimaal 1 uur per dag te gaan wandelen, al dan niet vergezeld van een huisgenoot. Dit komt mij fysiek ten goede, maar ook mentaal en emotioneel heeft bewegen positieve effecten. Het genieten van de omgeving en de natuur, je hoofd leegmaken, buren tegen komen (met respect van de nodige afstand)

Je kan ook kiezen om te fietsen of te lopen/joggen, dat wat het best bij jouw systeem past. Goed is om het iedere dag te doen. Een half uurtje volstaat.

Ga in verbinding

In verbinding gaan met mijn innerlijke, creatieve en gedachtenloze ‘ik’, doe ik door helemaal naar binnen te keren met transcendente meditatie toe te passen, 2x 20 minuten per dag. Meditatie help mij om me fysiek, emotioneel én mentaal sterker te voelen.

Je focussen op het leggen van een puzzel, het lezen van een boek, het wegdromen kan voor jou mogelijk ook als alternatief dienen.

Globale impact op body, mind and soul.

De juiste voeding, regelmatig bewegen en in verbinding naar binnen en naar buiten helpen om te herbronnen en de juiste energie te krijgen die duurzaam werkt om te overleven,’in beweging’ te blijven en vooruit te komen.

Mijn tip naar jou is: Ga op zoek naar die activiteiten die jij kunt doen en die jou in deze Corona tijden energie kunnen geven en jou helpen om in je kracht te blijven staan en jouw lijf, hart en geest dat te geven wat nodig is om vooruit te blijven gaan, samen met jou.

Maak er werk van, je bent het waard.

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Dit artikel verscheen eerst op LinkedIn

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *