Neem leiderschap in veerkracht

LachYoga

Doe aan LachYoga

Hoe manage jij jouw veerkracht?

Hoe laad jij je batterijen op?

2 elementen die belangrijk zijn voor het opbouwen van weerkracht zijn zonlicht en zuurstof.

Bewegen om batterij op te laden.

Daarom is het goed om naar buiten te gaan en te bewegen.

Wandelen, fietsen, joggen, lopen, spelen en ondertussen intensief genieten van de zonnestralen en de extra zuurstof in de buitenlucht werkt hierbij bijzonder goed.

In de herfst en winter zijn dagen donkerder, killer, natter en korter en komen we minder makkelijk in de gelegenheid om naar buiten te gaan.

Nochtans hebben we zeker in deze tijd van het jaar extra zuurstof nodig, zowel mentaal als fysiek.

Alternatief in de wintermaanden

Wil jij bewust en persoonlijk leiderschap nemen om je veerkracht te managen tijdens de komende donkere wintermaanden, dan doe ik je graag een voorstel om samen met mij de winter door te lachen en aan LachYoga te doen.

Wat is lachyoga?

– Het is een uniek concept dat ons doet lachen zonder reden, onafhankelijk van humor, grapjes of situaties

– LachYoga wordt geïnitieerd in groep, met oogcontact, kinderlijke speelsheid, geklap, geluiden en beweging, waardoor lachen al vrij snel spontaan wordt en erg aanstekelijk werkt

– We spreken van LachYoga omdat het een combinatie is van lachoefeningen én de typische ademhaling van yoga, waarbij het longvolume vergroot wordt door sedentaire lucht extra uit te ademen en de longen verder uit te reken om meer lucht in te ademen.
  Op die manier worden ons lichaam en ons brein voorzien van extra verse lucht en zuurstof

– De wetenschap heeft aangetoond dat ons lichaam geen onderscheid maakt tussen spontane, natuurlijke lach en geïnitieerde lacht. Beiden hebben dan ook dezelfde effecten op ons lichaam en onze geest
– Het was de Indische dokter Madan Kataria die in 1995 LY opgestart is, samen met zijn echtgenote en 3 vrienden in een park in Mumbai .
  Ondertussen wordt lachyoga door miljoenen mensen uitgeoefend in meer dan 100 landen over 6000 LY-clubs.

Waarom LY meer effect heeft dan spontane, natuurlijke lach?

 • Omdat we het onvoorwaardelijk kunnen toepassen, zonder reden, op elk moment van de dag, week. Dus ook wanneer het niet meezit of wanneer er geen grapjes of humor is om mee te lachen.
 • De uitoefening van lachyoga duurt 10-15 minuten dagelijks of 45-60 minuten wekelijks in groep, terwijl een natuurlijk lach vaak niet langer duurt dan 3-4 seconden.
 • Lachyoga creëert daardoor meer effect
 • Bij LY wordt er tijdens de oefeningen in groepssessies intens en diep gelachen vanuit de buik door het middenrif en de intercostale spieren bewust in te zetten.
 • In onze maatschappij is het vaak sociaal niet aanvaard om heel luid en diep te lachen in het openbaar, terwijl we hierdoor juist de meeste zuurstof naar binnen halen.

Hoe passen we LachYoga toe?

In 4 stappen:

1. Opwarming met handgeklap en stemgeluid om ons lichaam en stem klaar te maken om te lachen

2. Ademhalingsoefeningen om onze longen uit te rekken en voor te bereiden op diepe schaterlach

3. Kinderlijke speelsheid die ons aanzet om te lachen (durf het kind in je los te laten ;-))

4. Ademhalingsoefeningen en lachmeditatie

Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van LachYoga?

 1. Door te lachen kunnen we onze stemming in luttele minuten ombuigen naar positief. Dit komt omdat onze hersenen bij het lachen/diep ademhalen endorfines vrijmaken (feel good hormoon), waardoor we een goed gevoel krijgen en onze stemming kan veranderen. Tijdens het lachen is er geen plaats in onze hersenen voor negatieve gedachten.
 2. Medisch helpt LachYoga ons weerbaarder te maken voor stress.
  Door regelmatig LachYoga te beoefenen zal onze stressbeleving verlagen, we worden beter bestand tegen stress.
  Anderzijds versterken we door regelmatig aan LY te doen ons immuniteitssysteem. We worden weerbaarder voor ziektes en bij ziekte zullen we, bij navolging van de medische behandeling, sneller herstellen en aansterken.
 3. LachYoga verhoogt onze efficiëntie en effectiviteit.
  Onze hersenen verbruiken 25% van de zuurstof die we via reguliere ademhaling binnenkrijgen. Om zwaardere fysieke of mentale inspanningen te leveren, hebben we meer zuurstof nodig.
  Door aan LY te doen, vergroten we het longvolume en de hoeveelheid lucht en zuurstof die ons lichaam opneemt. Meer zuurstof betekent meer focus, meer concentratie, meer prestatie, meer rendement.
 4. Met LY versterken we ook ons sociaal netwerk. Lachende mensen trekken mensen aan en zetten andere mensen aan tot lachen.
  Lachen doet verbinden en verbinding versterkt je netwerk. Hierbij komt het knuffelhormoon Oxytocine vrij dat ook voor een goed gevoel zorgt.
 5. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in ons leven, we hebben dus niet altijd reden tot lachen.
  Omdat LY lachen mogelijk maakt zonder reden, laat het ons toe ook te lachen in mindere periodes van ons leven. Hierdoor bouwen we energie op die ons helpt om makkelijker donkere dagen, weken, maanden door te komen

Wil jij bewust leiderschap nemen om jouw veerkracht te managen door meer te lachen? Dan nodig ik jou uit elke woensdag ochtend tussen 8.15u en 9.00u om samen LY te beoefenen en energetisch de tweede helft van je week in te stappen.

Stuur een bericht naar info@inpare.be en je ontvangt een uitnodiging met zoomlink. Plaatsen zijn beperkt. Wees er dus snel bij.

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *