Mag het ook een ‘persoonlijk’ geschenk zijn in onze materiële VUCA wereld?

Een warm hart voor de zelfstandige dienstverleners (trainers en coaches).

Pakjestijd

Het is pakjestijd. Eerst komt de Sint langs, dan is het straks Kerst en ook nog eens Oudjaar/Nieuwjaar en tussendoor is er ongetwijfeld ook nog iemand jarig of willen we als werkgever de medewerkers bedanken voor de inspanningen tijdens het voorbije, bijzondere en niet evidente jaar.

De online shops draaien op volle toeren en sinds dinsdag 1 december zijn ook de winkels in het land weer open met allerlei moois in de aanbieding. Eindeloos veel keuze. Iedereen gaat op zoek naar cadeautjes, groot en klein, dik of dun, liefst met een mooie verpakking en een grote strik om anderen te verrassen en te verblijden. Althans dat is de bedoeling.
Belangrijk hierbij is ook om zoveel mogelijk lokaal te kopen, om de eigen economie te steunen en al de zaakvoerders en hun personeel van de vele winkels die dit jaar lange periodes de deuren moesten sluiten omwille van Corona, een hart onder de riem te steken.

Verrast of verveeld?

En toch blijkt het niet altijd evident om een cadeautje te geven dat de ontvanger echt leuk vindt. In onze maatschappij hebben de meeste mensen immers al zó veel materiële dingen, dat écht verrast en blij zijn met iets dat mensen gekregen hebben, vaak niet meer lukt. Je hoort het wel eens dat men zelfs verveeld zit met gekregen pakjes die dan terug van de hand moeten.

Na de feesten staan er dan ook ongetwijfeld, zoals begin dit jaar, weer artikels in de krant over de massa aan ‘geschenken’ die retour gezonden worden naar de leveranciers of op tweedhandssites worden aangeboden.

Waardevol geschenk in een VUCA wereld

Misschien hebben we wel al zoveel materiële dingen dat we nog moeilijk blij te maken zijn, laat staan verrast kunnen worden. Wellicht zijn we in deze sterk ‘ontwikkelde’ wereld dan ook meer gebaat met een geschenk zonder materieel karakter, voor onze innerlijke mens.

Onze wereld verandert al sinds het ontstaan en toch merken we dat de laatste decennia het steeds sneller evolueert. We leven in een VUCA wereld die volatiel en onzeker is en daarnaast ook complex en vaak ambigu. Het vraagt van ons als mens om regelmatig te schakelen en bij te sturen, wat niet altijd noch voor iedereen even evident is.
Het betekent immers uit de ‘ratrace’ te stappen, onze automatische piloot,die zich spontaan laat meezuigen door routines en door wat er in de wereld om ons heen gebeurt, af te zetten, en bewust stil te staan bij het hier en nu en het waar naar toe.

Persoonlijk groeigeschenk

Stilstaan bij je persoonlijke pad en de bestemming die je wilt bereiken. Het is iets wat steeds meer mensen, vaker gaan doen om een zinvol en waardevol leven te leiden. Een leven waar ze zelf aan het stuur staan. En toch blijkt de stap naar een coach nog niet voor iedereen evident.

Daarom dacht ik bij mezelf: ‘Waarom niet eens iemand een persoonlijke groeigeschenk cadeau doen?’ Ik hoor je als lezer al vragen wat dit dan kan inhouden.

Je zou bijvoorbeeld een traject Loopbaanbegeleiding (VDAB) voor iemand kunnen financieren als derde betaler wanneer je merkt dat iemand gebaat zou zijn om de loopbaanvragen die hij/zij heeft eens onder begeleiding onder de loep te nemen om op die manier een kwalitatieve en duurzame loopbaan te ontwikkelen.

Iedereen die in totaal 7 jaar full time werkervaring heeft, mag om de 6 jaar hier gebruik van maken. Elke cheque kost slechts 40€ en vertegenwoordigt persoonlijke coaching gedurende 4, resp. 3 uren. Dus geef je met €80 Euro iemand 7 uur individuele begeleiding cadeau.

Is er niet echt een loopbaanvraag waarvoor je beroep kan doen op de loopbaancheques, kan iedereen er bij gebaat zijn om zich op tijd en stond eens te laten coachen door een professionele coach op één of ander thema dat kan leiden tot persoonlijke groei door uit de comfortzone te komen.

Je zou dus iemand een coachsessie of zelfs een heel traject kunnen schenken bij een professionele  life/carrière coach. 

Een begeleiding dus om inzichten te krijgen in de eigen doelen (professioneel en/of privé), de persoonlijke gedragsvoorkeuren met sterktes, valkuilen en uitdagingen, de reeds ontwikkelde en ook nog aan te scherpen of op te pikken competenties en vaardigheden én de te managen belemmerende en/of stimulerende gedachten en andere elementen om die doelen te kunnen bereiken die voor de ontvanger van je geschenk belangrijk zijn.

In een coachtraject kan iemand ook nadenken over de mogelijkheden naar richting en acties om het doel te verwezenlijken alsook de keuze maken tot welke expliciete actie te komen./p>

Iemand kan ook heel erg gebaat zijn in zijn/haar groeiproces met het krijgen van een Insights Discovery Profiel , gekoppeld aan één of meerdere coachsessies. of een andere tool die helpt klaarheid te bieden in het eigen gedragssysteem.

Insights Discovery Profiel met materialen en coachsessie

Of wanneer het budget het niet toelaat, kan je iemand alvast inspireren met het boekje ’Een korte reis’ van Insights Discovery waarin de basisprincipes worden toegelicht over de gedragsvoorkeuren en waarin je ook ontdekt en leert om anderen beter te ‘begrijpen’ en dan mee te verbinden. 

Vermits de donkere en kortere dagen mensen ook minder aanmoedigen om naar buiten te gaan, terwijl ze dagen, weken en maanden binnen, thuis moeten werken, zou het ook wel eens kunnen dat je merkt dat je partner, kind, medewerker, collega, … wat veerkracht mist.

Het is een beproefd concept om lachen te initiëren en hierdoor bewust de ademhaling te versterken door extra in- en ook uit te ademen. De ademhaling, gecombineerd met beweging, activering van de energiebanen in het lichaam door handgeklap, een glimlach en de lachgeluiden zorgen ervoor dat ons lichaam en brein extra zuurstof krijgen en onze hersenen endorfine, serotonine en oxytocine gaan produceren. Dit alles leidt tot meer energie, positievere mindset, lagere stressbeleving, versterkte immuniteit, betere verbinding met andere mensen, meer focus, efficiëntie en rendement.In mindere periodes in ons leven helpt het zelfs om vanuit de energie die Lach Yoga oplevert makkelijker door zo en levensfase heen te komen.

Waar vind je deze ‘groeigeschenken’?


In de webshop vind je al een aantal kant en klare “Persoonlijke groei” geschenken. Vind je jouw gading hier niet in, dan maken we graag en met de 😊een pakket op maat.

Weet dat je op die manier ook een sector steunt, namelijk die van zelfstandige trainers en coaches, die onder de radar van de media is gebleven en toch heel veel effect heeft gekend door de opgelegde Corona maatregelen. We kijken allemaal heel erg uit naar het moment dat we weer live mogen gaan met coachen en trainen en mensen mogen inspireren in hun persoonlijke groei om in hun kracht te gaan staan.
Met veel plezier gaan we voorlopig online samen op pad.

In naam van al mijn collega’s en mezelf, die in de afgelopen maanden al het mogelijk hebben gedaan om er online te zijn voor hun klanten/coachees waar het live niet mocht of kon, alvast een warme dank je wel.  

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *