Lach Yoga

Lach Yoga

Wat is Lach Yoga?

Het is een uniek concept dat ons doet lachen zonder reden, onafhankelijk van humor, grapjes of situaties

o

Lach Yoga wordt geïnitieerd in groep (live of online), met oogcontact, kinderlijke speelsheid met verbeelding en geklap, geluiden en beweging, waardoor lachen al vrij snel spontaan wordt en erg aanstekelijk werkt

o

We spreken van Lach Yoga omdat het een combinatie is van lachoefeningen én de typische ademhaling van yoga, waarbij het longvolume vergroot wordt door sedentaire lucht extra uit te ademen en de longen verder uit te reken om meer lucht in te ademen.
Op die manier worden ons lichaam en ons brein voorzien van extra verse lucht en zuurstof

o

De wetenschap heeft aangetoond dat ons lichaam geen onderscheid maakt tussen spontane, natuurlijke lach en geïnitieerde lacht. Beiden hebben dan ook dezelfde effecten op ons lichaam en onze geest

o

Het was de Indische dokter Madan Kataria die in 1995 LY opgestart is, samen met zijn echtgenote en 3 vrienden in een park in Mumbai.
Ondertussen wordt lachyoga door miljoenen mensen uitgeoefend in meer dan 100 landen over 6000 LY-clubs

Waarom Lach Yoga meer effect heeft dan een spontane, natuurlijke lach?

 • Omdat we het onvoorwaardelijk kunnen toepassen, zonder reden, op elk moment van de dag, week. Dus ook wanneer het niet meezit of wanneer er geen grapjes zijn of humor is om mee te lachen.
 • De uitoefening van Lach Yoga duurt 10-15 minuten dagelijks of 45-60 minuten wekelijks in groep, terwijl een natuurlijk lach vaak niet langer duurt dan 3-4 seconden.
  Lach Yoga creëert daardoor meer effect
 • Bij LY wordt er tijdens de oefeningen in groepssessies intens en diep gelachen vanuit de buik door het middenrif en de intercostale spieren bewust in te zetten.

Hoe passen we Lach Yoga toe?

In 6 stappen

01

Stretchen

02

Ademhalingsoefeningen

03

Opwarming

04

Lachoefeningen met verbeelding en inleving

05

Lachmeditatie of vrije lach

06

Relaxatie

De 4 essentiële elementen van Lach Yoga

Het is het initiëren van lach, waarbij we een aantal zaken bewust gaan activeren:

De ademhaling

Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. In tegenstelling tot vocht en voeding kan ons lichaam slecht heel kort zonder zuurstof. De zuurstoftoevoer is dus van cruciaal belang. Onze hersenen verbruiken 25% van de zuurstofaanvoer. Zonder zuurstof ontstaat er vrij snel hersenschade.

Bij verhoogde fysieke, mentale en emotionele inspanningen is het belangrijk om ons lichaam van meer zuurstof te voorzien. Door bewust actief diep in- en uit te ademen, vergroten we de hoeveelheid luchtverplaatsing in onze longen. Normaal is de luchtuitwisseling ongeveer 0.5l. Het sterker uitademen van de sedentaire longlucht verhoogt de capaciteit met ca 1.5l en het diep inademen geeft nog ca 2.5 l extra lucht in de longen, wat dus een winst van ca 4 liter betekent. Door bewust de middenrifspier en de intercostale spieren te gaan samentrekken en te ontspannen kunnen we dus actief meer oude lucht en CO2 uitademen en verse lucht en zuurstof inademen.

Beweging en stretching

Door te bewegen gaan we het hartritme en de bloedcirculatie versnellen wat ervoor zorgt dat de vers aangevoerde zuurstof sneller bij onze vitale organen en dus ook onze hersenen terechtkomt. Door regelmatig aan Lach Yoga te doen, zal ook de algemene conditie op termijn erop vooruitgaan.

Stretchen zorgt voor ontspanning van de spieren waardoor doorbloeding vergemakkelijkt en er ook een lagere stress- en pijnbeleving is, wat ook als informatie naar de hersenen wordt gebracht, waardoor feel goed neurotransmitters worden vrij gegeven.

Handen klappen

Door de handen op elkaar te slaan stimuleren we de energiebanen in ons lichaam die zorgen voor een betere doorstroming. Kinderen zullen tijdens hun spel regelmatig in de handen klappen, wat bevorderlijk is voor het goed gevoel en ook de glimlach op de lippen stimuleert.

Glimlach op de mond

Een glimlach op de lippen geeft feedback naar de hersenen, die hierdoor neurotransmitters (endorfine, oxytocine, serotonine) vrijgeven die verantwoordelijk zijn voor het goed gevoel.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat onze hersenen geen onderscheid maken tussen een spontane (glim)lach en een geïnitieerde. Dus het feit alleen van een glimlach op je mond te zetten door je lachspieren actief te gebruiken, is al heilzaam.

Kinderen (glim)lachen tot 300 keer per dag vanuit spel (verbeelding), beweging, dans en zang.

Volwassenen zijn het in grote mate verleerd om te lachen. Wij maken minder tijd voor spel (verbeelding), beweging, zang en dans en hebben ook meestal redenen nodig om te lachen (in de vorm van grapjes, humor, komedie).

Lach Yoga initieert lach zonder reden en kan uiteindelijk uitmonden in een natuurlijke lach door het samen met anderen te doen, anderen het te zien en horen doen en met anderen oogcontact te maken tijdens het oefenen.

Het terug regelmatig (dagelijks 10 minuten of een paar keer per week 30-60 minuten) bewust en diep initiëren en activeren van onze lach, geeft een aantal waardevolle voordelen

 

Wat zijn de 5 belangrijkste positieve effecten van Lach Yoga?

Door te lachen kunnen we onze stemming in luttele minuten ombuigen van negatief naar positief. Dit komt omdat onze hersenen bij het lachen/diep ademhalen endorfine vrijmaken (feel good hormoon), waardoor we een goed gevoel krijgen en onze stemming kan veranderen. Tijdens het lachen is er geen plaats in onze hersenen voor negatieve gedachten.

Medisch helpt Lach Yoga ons weerbaarder te maken voor stress.
Door regelmatig Lach Yoga te beoefenen zal onze stressbeleving verlagen, we worden beter bestand tegen stress.
Anderzijds versterken we door regelmatig aan LY te doen ons immuniteitssysteem. We worden weerbaarder voor ziektes en bij ziekte zullen we, bij navolging van de medische behandeling, sneller herstellen en aansterken.

Lach Yoga verhoogt onze efficiëntie en effectiviteit.
Onze hersenen verbruiken 25% van de zuurstof die we via reguliere ademhaling binnenkrijgen. Om zwaardere fysieke of mentale inspanningen te leveren, hebben we meer zuurstof nodig.
Door aan LY te doen, vergroten we het longvolume en de hoeveelheid lucht en zuurstof die ons lichaam opneemt. Meer zuurstof betekent meer focus, meer concentratie, meer prestatie, meer rendement.

Met LY versterken we ook ons sociaal netwerk. Lachende mensen trekken mensen aan en zetten andere mensen aan tot lachen.
Lachen doet verbinden en verbinding versterkt je netwerk. Hierbij komt het knuffelhormoon Oxytocine vrij dat ook voor een goed gevoel zorgt.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in ons leven, we hebben dus niet altijd reden tot lachen.
Omdat LY lachen mogelijk maakt zonder reden, laat het ons toe ook te lachen in mindere periodes van ons leven. Hierdoor bouwen we energie op die ons helpt om makkelijker donkere dagen, weken, maanden door te komen

Enkele deelnemers aan het woord

Dag Kristien,

Bedankt voor de ‘lachwekkende’ sessie deze ochtend.

Zo fijn om de ochtend vol energie te starten, en je doet het fantastisch.

Jouw lach is dan ook heel begeesterend en besmettelijk (misschien een raar woord in deze tijden 😉 Ik vertel het zeker verder! 

Liefs
Chantal S.

Dag Kristien,
bedankt voor de leuke sessie deze morgen. De tranen sprongen me echt uit de ogen van het lachen. Jouw aanstekelijke lach heeft daar zeker voor gezorgd. Op mijn fiets op weg naar mijn werk had ik nog steeds een brede lach op mijn gezicht en moest ik nog na gniffelen. Het vrolijke effect heb ik nog veel langer gevoeld. Heel leuk. Ik wil heel graag volgende week meedoen en misschien kan ik nog wat van mijn gezinsleden enthousiast krijgen. 

Groetjes Bieke 🙃

Hoi Kristien,
het was een leuke sessie deze morgen. Je vertelt heel vlot en de oefeningen waren tof om te doen. Ik denk een keer of drie in mijn eigen hartelijke lach geschoten te zijn. Fijn! Je mag zeker de link nog doorsturen. Ik hoop er volgende week terug bij te zijn
Helga

Hi Kristien,
Bedankt voor de sessie afgelopen woensdag. Het was vernieuwend en buiten de comfortzone.
Groetjes,
Thijs

Hi Kristien,
Het was best fijn om deel te nemen.  Je mindset is idd wel anders om zo de dag te beginnen. Het lachen was wel voor mij in het begin wat “geforceerd” maar het heeft wel een effect om je positief te voelen. Ik heb je mail verspreid onder de collega mgrs, mijn team en mijn vrouw. Dus wie weet komt er wel iemand via mij ook eens meedoen. Het was fijne ervaring!
Kris 

Hey Kristien,
Het was superleuk, grensverleggend en tof dat onze nieuwe mensen ook gretig deelnamen.
Dikke merci om dit met ons te delen en hele fijne avond nog

Chantal M.

Hoi Kristien,
Ik vond het heel fijn. Het is blijkbaar lang geleden dat ik nog eens doorgelachen heb, want in het begin bleef mijn lach bovenaan steken. Jij hebt wel een aanstekelijke lach moet ik zeggen. Ik heb wat reclame gemaakt bij vrienden en familie. Ik zou volgende week graag terug deelnemen. 

Tin

Lieve Kristien, 
Wat een supertoffe start van de dag! Ik voel me helemaal ‘HAPPY’!
Wat een geweldig initiatief om deze sessies te geven, ik ga zeker reclame maken voor jou! 
Heel mijn lichaam is wakker! Ik heb lekker mijn lichaam gevoeld en heerlijk gelachen! Mijn longen gevuld met lucht en mijn buikspieren gevoeld.
Dankjewel!
Volgende week ben ik graag weer van de partij. Dus met deze wil ik me ook meteen aanmelden. 

Daisy

Dag Kristien,

Bedankt voor de ‘lachwekkende’ sessie deze ochtend.

Zo fijn om de ochtend vol energie te starten, en je doet het fantastisch.

Jouw lach is dan ook heel begeesterend en besmettelijk (misschien een raar woord in deze tijden 😉 Ik vertel het zeker verder! 

Liefs
Chantal S.

Dag Kristien,
bedankt voor de leuke sessie deze morgen. De tranen sprongen me echt uit de ogen van het lachen. Jouw aanstekelijke lach heeft daar zeker voor gezorgd. Op mijn fiets op weg naar mijn werk had ik nog steeds een brede lach op mijn gezicht en moest ik nog na gniffelen. Het vrolijke effect heb ik nog veel langer gevoeld. Heel leuk. Ik wil heel graag volgende week meedoen en misschien kan ik nog wat van mijn gezinsleden enthousiast krijgen. 

Groetjes Bieke 🙃

Hoi Kristien,
het was een leuke sessie deze morgen. Je vertelt heel vlot en de oefeningen waren tof om te doen. Ik denk een keer of drie in mijn eigen hartelijke lach geschoten te zijn. Fijn! Je mag zeker de link nog doorsturen. Ik hoop er volgende week terug bij te zijn
Helga

Hi Kristien,
Bedankt voor de sessie afgelopen woensdag. Het was vernieuwend en buiten de comfortzone.
Groetjes,
Thijs

Hi Kristien,
Het was best fijn om deel te nemen.  Je mindset is idd wel anders om zo de dag te beginnen. Het lachen was wel voor mij in het begin wat “geforceerd” maar het heeft wel een effect om je positief te voelen. Ik heb je mail verspreid onder de collega mgrs, mijn team en mijn vrouw. Dus wie weet komt er wel iemand via mij ook eens meedoen. Het was fijne ervaring!
Kris 

Hey Kristien,
Het was superleuk, grensverleggend en tof dat onze nieuwe mensen ook gretig deelnamen.
Dikke merci om dit met ons te delen en hele fijne avond nog

Chantal M.

Hoi Kristien,
Ik vond het heel fijn. Het is blijkbaar lang geleden dat ik nog eens doorgelachen heb, want in het begin bleef mijn lach bovenaan steken. Jij hebt wel een aanstekelijke lach moet ik zeggen. Ik heb wat reclame gemaakt bij vrienden en familie. Ik zou volgende week graag terug deelnemen. 

Tin

Lieve Kristien, 
Wat een supertoffe start van de dag! Ik voel me helemaal ‘HAPPY’!
Wat een geweldig initiatief om deze sessies te geven, ik ga zeker reclame maken voor jou! 
Heel mijn lichaam is wakker! Ik heb lekker mijn lichaam gevoeld en heerlijk gelachen! Mijn longen gevuld met lucht en mijn buikspieren gevoeld.
Dankjewel!
Volgende week ben ik graag weer van de partij. Dus met deze wil ik me ook meteen aanmelden. 

Daisy

Voor wie is Lach Yoga bedoeld?

 • Voor iedereen van 3-99, 
 • Voor iedereen die graag lacht 
 • Voor iedereen die vindt dat hij/zij te weinig lacht en/of graag wat hartelijker en dieper zou willen lachen
 • Voor iedereen die in de donkere en kortere winterdagen minder makkelijk buiten gaat om te bewegen, 
 • Voor iedereen die thuis of op kot alleen zitten en weinig gelegenheid, laat staan redenen tot lachen heeft, 
 • Voor iedereen die het leuk vindt om samen met anderen dingen te doen
 • Voor iedereen die het moeilijk heeft met de sociale isolatie en de maatregelen van Corona, 
 • Voor iedereen die één of meerdere van de 5 belangrijke positieve effecten wil ervaren
 • Voor iedereen die leiderschap wil nemen om voor zichzelf veerkracht te ontwikkelen met mentaal, fysiek en emotioneel welzijn en/of anderen hierin inspireren en motiveren