Waarom Lach Yoga heilzaam is voor iedereen, zeker in moeilijke tijden?

Wat is Lach Yoga?

Het is het initiëren van lach, waarbij we een aantal zaken bewust gaan activeren:

De ademhaling:

Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. In tegenstelling tot vocht en voeding kan ons lichaam slecht heel kort zonder zuurstof. De zuurstoftoevoer is dus van cruciaal belang. Onze hersenen verbruiken 25% van zuurstofaanvoer. Zonder zuurstof ontstaat er vrij snel hersenschade.

Bij verhoogde fysieke, mentale en emotionele inspanningen is het belangrijk om ons lichaam van meer zuurstof te voorzien. Door bewust actief diep in- en uit te ademen, vergroten we de hoeveelheid luchtverplaatsing in onze longen. Normaal is de luchtuitwisseling ongeveer 0.5l. Het sterker uitademen van de sedentaire longlucht verhoogt de capaciteit met ca 1.5l en het diep inademen geeft nog ca 2.5 l extra lucht in de longen, wat dus een winst van ca 4 liter betreft. Door bewust te middenrifspier en de intercostale spieren te gaan samentrekken en te ontspannen kunnen we dus actief meer oude lucht en CO2 uitademen en verse lucht en zuurstof inademen.

Beweging en stretchen:

Door te bewegen gaan we het hartritme en de bloedcirculatie versnellen wat ervoor zorgt dat de vers aangevoerde zuurstof sneller bij onze vitale organen en dus ook onze hersenen terechtkomt. Door regelmatig aan Lach Yoga te doen, zal ook de algemene conditie op termijn er op vooruitgaan.

Stretchen

Stretchen zorgt voor ontspanning van de spieren waardoor doorbloeding vergemakkelijkt en er ook een lagere stress- en pijnbeleving is, wat ook als informatie naar de hersenen wordt gebracht, waardoor feel goed neurotransmitters worden vrij gegeven.

Handen klappen:

Door de handen op elkaar te slaan stimuleren we de energiebanen in ons lichaam die zorgen voor een betere doorstroming. Kinderen zullen tijdens hun spel regelmatig in de handenklappen, wat bevorderlijk is voor het goed gevoel en ook de glimlach op de lippen stimuleert.

Glimlach op de mond.

Een glimlach op de lippen geeft feedback naar de hersenen, die hierdoor neurotransmitters (endorfine, oxytocine, serotonine) vrijgeven die verantwoordelijk zijn voor het goed gevoel.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat onze hersenen geen onderscheid maken tussen een spontane glimlach en een geïnitieerde. Dus het feit alleen van een glimlach op je mond te zetten door je lachspieren actief te gebruiken, is reeds heilzaam.

Kinderen (glim)lachen tot 300 keer per dag vanuit spel (verbeelding), beweging, dans en zang.

Volwassenen zijn het in grote mate verleerd om te lachen. Wij maken minder tijd voor spel (verbeelding), beweging, zang en dans en hebben ook meestal redenen nodig om te lachen (in de vorm van grapjes, humor, komedie).

Lach Yoga initieert lach zonder reden en kan uiteindelijk uitmonden in een natuurlijke lach door het samen met anderen te doen, anderen het te zien en horen doen en met anderen oogcontact te maken tijdens het oefenen.

Het terug regelmatig (dagelijks 10 minuten of een paar keer per week 30-60 minuten) bewust en diep initiëren en activeren van onze lach, geeft een aantal waardevolle voordelen

  • Stemmingswisseling van negatief naar positief in luttele minuten
  • Stress verlagend en immuniteit verhogend
  • Meer focus, efficiëntie en effectiviteit in onze arbeid
  • Verbindende relaties: lachende mensen doen anderen lachen; dit maakt oxytocine vrij en werkt verbindend en creëert dus sterkere sociale netwerken.
  • Meer energie om moeilijk levensfases door te komen omdat je Lach Yoga kunt toepassen ook als je niet blij of gelukkig bent.

Nut voor de mensen in de zorg.

Mensen in de zorg staan sinds de uitbraak van Corona veel meer onder druk dan in niet-Corona tijden. Er wordt meer van hen gevraagd (flexibiliteit in werk en uren, extra maatregelen om de zorg te geven, omgaan met families die hun dierbaren niet kunnen bezoeken, omgaan met machteloosheid wanneer patiënten het niet halen,  isolatie van het eigen thuisfront, …)
Het is dus belangrijk dat er gewerkt wordt aan zelfzorg om weerbaar en veerkrachtig te blijven om deze periode ongeschonden door te komen.

Het hebben van een klankbord, via initiatieven van o.a. Coaching for Heroes en Zorg voor de Zorg, is hierbij al heel waardevol.
Het eigen verhaal eens onbevooroordeeld kunnen delen, onverdeelde aandacht en aanmoediging krijgen, helpt om mentaal en emotioneel dingen van zich af te zetten.

Daarnaast is het ook goed dat mensen in de zorg actief aan zelfzorg doen door te bewegen, naar buiten te gaan, te ontspannen, samen met anderen iets leuks te doen, dingen die zorgen voor voldoende verse zuurstof, doorstroming, ontspanning, oplading.

Lach Yoga is vanuit hoe het werkt en wat het biedt voor zorgwerkers ongetwijfeld een aangename, weinig inspannende manier om het lichaam en het brein dat te bieden wat helpt om 

  • Een positieve ingesteldheid te houden
  • Stress beter af te bouwen en veerkracht opbouwen
  • Helder van geest te zijn tijdens de werkuren en voldoende energie te hebben om de zware dagen door te komen.

Nut voor iedereen

Ook voor alle andere mensen, jong en oud, voor wie de sociale isolatie en de maatregelen van Corona zwaar doorwegen, mensen die in de donkere en kortere winterdagen minder makkelijk buiten gaan bewegen, mensen die thuis of op kot alleen zitten en weinig gelegenheid, laat staan redenen tot lachen hebben, is Lach Yoga warm aan te bevelen.

Wij vinden leiderschap nemen in je eigen welzijn en dat van de mensen om je heen waardevol en begeleiden mensen, organisaties, leidinggevenden, teams hier graag bij.

Interesse?

Wil je een Lach Yoga sessie voor je eigen medewerkers/team organiseren?

info@inpare.be

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *