Remote leiderschap: gemotiveerde medewerkers in Coronatijden

Remote leiderschap

Corona impacteert reeds 6 maanden het leven van mensen wereldwijd, privé én professioneel. In Vlaanderen werkt ca 50% van de tewerkgestelde bevolking nog steeds deeltijds tot voltijds van thuis uit.

Thuis werken in Coronatijd heeft impact op het welbevinden en het werkgeluk van medewerkers. De belangrijkste factoren hierbij zijn o.a.

  1. het gemis aan sociale contacten, werken met collega’s en leidinggevenden op 1 locatie
  2. een hoge mate van controle vanwege de leidinggevende, waardoor gebrek aan autonomie en gevoel van wantrouwen.
  3. het ontbreken van afbakening werk/privé

Leidingevenden kunnen hieraan tegemoet komen en daardoor rechtstreeks impact hebben op het welbevinden/werkgeluk van hun medewerkers. Hierdoor verhoogt ook de voldoening, energie, de gedrevenheid, inzet en verantwoordelijkheid en uiteindelijk ook de resultaten van individuele teamleden.

1) Live communicatie met beeld en klank*, waarbij er geinformeerd wordt vanuit de LG over bedrijf, resultaten en omstandigheden, en waarbij de medewerker niet alleen over het werk bevraagd wordt, ook over welbevinden en werkgeluk, worklife context. Blijk geven van waardering, dankbaarheid en erkenning naar inzet, werk en resultaten van de medewerker creëert een gevoel van zelfvertrouwen waardoor er energie vrijkomt die aanzet tot verhoogde inspanningen.

* zorg voor stabiele verbinding, helder en scherp beeld en klank.

2) maak goede en duidelijke afspraken m.b.t. verwachtingen (taken en resultaten) en laat mensen die voordien voldoende kennis, ervaring en resultaten hebben getoond voldoende ruimte voor autonomie en vrijheid vanuit vertrouwen, zonder overdreven controles.

3) Stel samen met het team een ‘thuiswerk’ policy op waarbij de spelregels worden uiteengezet van de verwachtingen naar werkorganisatie, verantwoordelijkheid, meeting houding, met wat wel én ook wat niet. Een duidelijke etiquette rond de online meeting momenten vermijdt ook de nodige frustraties en energieverlies. Draag zorg voor je eigen werkgeluk en dat van je team en pas deze tips toe in de praktijk.

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *