Hoe bouw je terug veerkracht op in 4 stappen
Ze hebben zich voor meer dan 100% gegeven in hun zorg voor anderen.
De afgelopen 3 maanden hebben mensen in de zorg (artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen én alle aanverwante functies) zich maximaal ingezet voor de gezondheid en de levens van alle slachtoffers van Covid19.
Op adrenaline en met een passie voor hun vak en voor patiënten en bewoners binnen de resp. organisaties, zijn ze diep gegaan, waarbij reserves werden aangeboord.
Het waren 3 heel heftige en intensieve maanden die ongetwijfeld impact hebben gehad om de emotionele, fysiek én mentale gezondheid van vele zorgwerkers.
Weerbots voorkomen.
Nu de piek is gaan liggen en het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames beperkt zijn, gaat de spanning binnen al deze instellingen wat liggen.
Risico is nu dat de spanning bij al de mensen naar boven komt en ze te maken krijgen met de zogeheten ‘weerbots’.
Hoog tijd dus om nu de focus te verleggen naar zelfzorg om terug veerkrachtig te worden en er terug helemaal te kunnen staan wanneer een nieuwe mogelijke piek zich weer aandient.
4-stappen plan voor Veerkracht
Er zijn 4 stappen die je kan ondernemen om veerkracht terug op te bouwen
1. Ontladen:
Stoom aflaten en nieuwe energie opbouwen door tijd te maken voor die dingen die voor jou werken: sporten, wandelen, fietsen, boek lezen, puzzelen, mediteren, yoga, een goed gesprek, muziek beluisteren/maken, feesten, dansen, …
Wanneer je hier nog niet aan toe bent omdat je geest nog te vol zit en je hart te bezwaard is, maak dan gebruik van de tijd die talloze coaches vrijwillig aanbieden om als klankbord te fungeren via organisaties als Coaches for Heroes en Zorg voor de Zorg (VESB)
2. Doseren:
Maak bewuste keuzes rond wat je dagelijks wilt realiseren én wat dus ook niet. Schrijf die op en werk ernaar. Stel prioriteiten in de talloze dingen die je op een dag zou kunnen doen, door je telkens de vraag te stellen: “Moet ik dit nu doen?” en beslis wat je moet dumpen, wat je kan delegeren en aan anderen overlaten, wat je kan inplannen later en wat er belangrijk en dringend genoeg is om nu te doen. Vermijd dat je tijd steekt in dingen die je batterij terug gaan belasten, zolang die niet terug op peil is.
3. Bewegen:
Op een moment dat het minder druk is, biedt de gelegenheid zich aan om eens kritisch te kijken naar wat je in het verleden hebt gedaan en vooral ook hoe je dit hebt aangepakt.
En kijk waar er mogelijk verbeteringen te zijn realiseren.
Andere dingen of dingen anders aanpakken kan mogelijk leiden tot minder energieverlies en meer resultaat.
Durf uit je comfortzone te komen. Wat heb je te verliezen? Niets zal zo lastig zijn als dat wat je de afgelopen maanden in de zorg hebt meegemaakt.
Face your fears and do it anyway
4. Reageren:
Wanneer je bewust bezig bent om te ontladen, te doseren én te bewegen, laat dan zeker niet toe dat anderen je daarin blokkeren of tegenhouden en stel duidelijk grenzen.
Zorg dat anderen die duidelijk zien en weten én er rekening mee houden.
Gun jezelf nieuwe veerkracht.
Dank je wel om je afgelopen maanden zo sterk in te zetten voor de gezondheid in ons land.
Fier dat we zo een goede gezondheidzorg hebben. Jullie zijn helden.
Laat je inspireren vanuit gepassioneerd leiderschap via
Voor een gratis Covid19-klankbord met een coach, neem je best contact op met
www.verenigingerkendestressburnoutcoaches.be
Zoek je een trainer of coach die jou en/of je team kan inspireren en begeleiden in groei naar gepassioneerd leiderschap met rede én hart, neem dan contact op.
Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.