Hoeveel aandacht heb jij vandaag besteed aan jouw uitstraling? Welke indruk krijgen mensen als je nu online zou gaan?

In dit artikel geef ik graag een tip om impact te hebben met gepassioneerd leiderschap van op afstand .

Wat brengt mij tot mijn tip van vandaag?

Wat me daar is opgevallen was dat in de online world lang niet iedereen zich bewust is van zijn/haar exposure en het effect hiervan op anderen in dezelfde sessie. En dat is jammer, want

‘you never get a second chance to make a first impression’.

Wat heb ik dan zoal gezien?

Mensen die een bad hairday hadden, mannen die ongeschoren online kwamen, dames die niet de moeite hadden genomen zich lichtjes op te maken waardoor ze pipser en ongezonder leken dan mogelijk het geval was, deelnemers die in beeld verschenen in een ‘cosy’ outfit of slonzig comfi homewear in een professionele setting, mensen die zichzelf in het donker plaatsten ten opzichte van een helder verlichte achtergrond of in een rommelig decor, en ga zo maar door.

Daarnaast zag ik ook mensen met een ongeïnteresseerde blik achter hun webcam of mensen die allerlei andere dingen zaten te doen (je wilt niet weten wat 😉 , zonder te beseffen dat online alles wat je doet veel sterker in beeld komt. Iedereen heeft het gezien.

Bij het aanschouwen van die beelden, moest ik spontaan denken aan een uitspraak van mijn ‘bonneke’ zaliger die aan al haar kleinkinderen steeds zei dat we ervoor moesten zorgen om altijd in elke situatie verzorgd voor de dag te komen. Je wist maar nooit wie je zou tegenkomen en wat die ontmoeting voor jou zou kunnen betekenen. Steevast maakte ze dan ook een verwijzing naar de koning van ons land. 😉

  1. Laat de eerste zinvolle actie van de dag zijn dat je jezelf fatsoeneert (zowel naar kledij als naar haar en aangezicht), ook al ben je de hele dag thuis aan het werk. Je weet maar nooit dat je onverwacht een videocall krijgt. Het zal je baas maar wezen of een potentieel nieuwe werkgever, een collega, laat staan een klant of leverancier. Dress to impress! En dan bedoel ik niet dat je iedere dag fancy moet opgekleed zijn. Zorg er gewoon voor dat je een nette én frisse indruk nalaat.
  2. Kijk goed naar het beeld van jezelf op jouw scherm. Zorg dat jouw gezicht voldoende belicht is en dat jouw achtergrond rust uitstraalt en niet voor afleiding zorgt. Gebruik desnoods een virtuele achtergrond (effen kleur of behangpapier met zachte structuur erin, een foto van een rustgevend bureau of natuurlandschap, …)
  3. Kijk ook in de camera van jouw webcam. Dat komt persoonlijker over en geeft de anderen in de meeting het gevoel van oogcontact.
  4. en tot slot, Glimlach! Dat maakt het contact ook sterker. Mensen krijgen al snel de indruk dat je somber bent , gedesinteresseerd of zelfs boos, en zullen dan ook minder makkelijk naar jou blijven luisteren, wanneer je niet glimlacht.

Van een succesvolle zakenvrouw hoorde ik :

‘Kies voor jezelf, dan zullen anderen dat ook doen’.

Ik voeg daar graag aan toe:

‘Zie jezelf graag en gun het jezelf om goed voor de dag te komen.”

Het zal je zelfvertrouwen ten goede komen en ervoor zorgen dat anderen ook graag naar jou kijken en luisteren.

Durf te stralen op elke moment en laat anderen genieten van de warmte die dat teweegbrengt.

Ik ben heel benieuwd welke stappen jij gaat ondernemen om jezelf meer in de spotlight te zetten.

Wanneer je deze tips voor gepassioneerd leiderschap zinvol vindt, maakt me dat heel gelukkig. Als tegenprestatie zou ik je willen vragen om dit artikel te delen binnen jouw netwerk. Zo verspreidt iets positiefs zich op dezelfde exponentiële manier als Covid19, met dat verschil dat deze spread mensen in beweging zet ipv in lockdown zet. 😉

Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.

Dit artikel verscheen eerst op LinkedIn.

Neem deel aan onze webinars

Heb jij een vraag/opmerking naar aanleiding van dit artikel, laat het ons dan hieronder weten. Wij komen hier graag op terug.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *