Hoe sterk klopt jouw professioneel hart vandaag? Hoe zit de balans tussen energie die je krijgt van de job die je momenteel uitoefent en de energie die je erin steekt?
Ik ben Kristien Rogier, gepassioneerd trainer en executive coach bij in.pa.re.|empowering passionate leaders to success.
Passion makes the heart beat
Hopelijk ben je vol goesting met je werk bezig geweest tijdens de afgelopen dagen, weken, maanden.
“Goesting” of hopelijk zelfs “passie”voor je vak.
Als gepassioneerd trainer en coach geloof ik heel sterk in de heilzame werking van professionele passie. Ik weet dat het al dan niet hebben van een kloppend hart voor de job, het verschil maakt naar de inzet en accountability die je kunt opbrengen, de resultaten die je kunt bereiken én de voldoening en energie die je ervan terug krijgt.
Daarom is het goed om in je professionele loopbaan zo nu en dan een professionele heartbeatcheck te doen.
Hoe staat het momenteel met de drive voor het professionele stuk van jouw leven? In welke mate geeft jouw werk jou energie of is het eerder een energievreter? Hoe sterk smijt jij je voor dat werk en wil je accountable zijn voor wat je doet en bereikt en mooie resultaten neerleggen?
Heartbeat check
Wanneer je merkt dat jouw antwoorden op deze vragen niet optimaal positief zijn, nodig ik je uit om een aantal punten bij jezelf te bevragen:
- Wat zijn jouw talenten? Talenten zijn kwaliteiten waar je aanleg voor hebt en daardoor met minder inspanning, sneller meer resultaat kunt boeken. Het zijn competenties en vaardigheden die je ook nog verder kunt ontwikkelen zonder dat dit heel veel moeite kost. Het kunnen ook kwaliteiten zijn die je hebt aangeleerd door heel veel ervaring op te doen, zonder dat ze aangeboren zijn.
- Welk soort activiteiten doe jij heel graag en kan je eindeloos mee doorgaan? Waar ben je graag mee bezig en steek je graag tijd en energie in?
- Welke meerwaarde wil jij creëren voor jezelf, je team, jouw organisatie, je omgeving? Van welke betekenis wil jij zijn?
Naast deze 3 intrinsieke motivatiefactoren, zijn er ook nog 2 belangrijke extrinsieke drijfveren. Enerzijds is er de mate van autonomie die je krijgt in de job die je met passie en talent uitoefent. Wat ook bevorderlijk werkt is de erkenning die je van anderen (leidinggevende, collega’s, medewerkers, klanten, ….) krijgt voor de waarde die jij genereert.
Met andere woorden, kan je in jouw huidige professionele context je talenten inzetten om dingen te doen die je graag doet en hierdoor waarde realiseren die voor jou belangrijk is, dan zal de energie met volle kracht door je aderen stromen. Dit wordt ongetwijfeld versterkt indien je jouw werk zelfstandig en met beperkte afhankelijkheid van anderen, en dus met de nodige vrijheid kunt uitoefenen.
Als kers op de taart, word je gestimuleerd in je job door de constructieve feedback, erkenning en waardering die je van anderen krijgt voor dat wat je voor hen/de context betekent.
Hou de eer aan je zelf en ga zelf op zoek naar een hartenjob
Wanneer jouw professionele leven niet beantwoordt aan wat ik net heb omschreven, neem dan leiderschap en ga op zoek naar een werk dat je professionele hart weer kan doen kloppen in een context waar dit mogelijk is.
Loopbaanbegeleiding VDAB of 1-op1 coaching
Kan je bij deze zoektocht hulp gebruiken, dan begeleid ik jou hier graag mee als coach en co-piloot. Zo lang de Corona maatregelen van kracht zijn, doen we dit online, vanuit mijn coachruimte met zicht op zee. (Zoom, Skype, Whatsapp, …)
Heb je al minimaal 7 jaar (voltijds) professionele werkervaring en momenteel aan het werk (of technisch werkloos), kan je zelfs gebruik maken van de loopbaancheques van de VDAB. Per 6 jaar geniet je van 2 cheques (van 4 en 3 uren) die jouw elk slechts €40,00 kosten.
Neem actie
Waar wacht je op?
Kies bewust voor jezelf, kies een job die op jouw lijf geschreven is en jou in beweging zet en voldoening geeft.
Yes you can!!!!
Wat zijn de stappen die jij neemt om professioneel in jouw kracht te staan!
Ga voor jouw werkgeluk, voldoening én energie!
Bedankt om deze blog te lezen. Delen mag uiteraard ook, graag zelfs.
Dit artikel verscheen eerst op LinkedIn